♫ koperblazers

Bij de koperen blaasinstrumenten moet je je lippen laten trillen tegen het mondstuk. Door je lippen strakker of slapper te spannen kun je verschillende tonen maken, maar geen hele toonladder. Door ventielen (soort kleppen) met je vingers in te drukken of het instrument in en uit te schuiven kan dat wel. Koperblazers bestaan er in de meest uiteenlopende vormen en maten en het zijn allemaal typische orkestinstrumenten. Mensen die koperen blaasinstrumenten bespelen, vinden het leuk om samen te spelen. Je hebt ze vast weleens gezien in een harmonie of fanfare, maar ze worden ook in andere muzieksoorten gebruikt.

De trompet
Dit is een van de kleinere koperblazers. Hij klinkt dan ook redelijk hoog. Trompetten spelen vaak een melodiepartij. Met de rechterhand kan de trompettist drie ventielen indrukken. Met zijn linkerhand houdt hij het instrument in balans en kan hij één klein schuifje bedienen voor bepaalde tonen.



De bugel
Deze lijkt veel op de trompet, maar is ietsje groter en ronder.



De trombone
Dit is in feite een hele lange trompet. Met zijn rechterhand drukt de trombonist geen ventielen, maar schuift hij het instrument in en uit. Zo kan hij hogere en lagere noten spelen. De toon kan ook omhoog en omlaag "glijden". Dat noemt men glissando. De klank is lager dan die van de trompet.





De hoorn
Deze koperblazer is rond en met een heel wijd uiteinde (de beker). De hoorn speelt ongeveer op dezelfde toonhoogte als de trombone, maar hij kan geen glissando maken omdat hij net als de trompet met ventielen speelt. Deze speel je met je linkerhand. De rechterhand hou je in de beker. Door die meer of minder dicht te houden kun je de klank veranderen.






De tuba
Deze wordt ook wel bariton genoemd. Het is een van de lager klinkende koperblazers. Ze spelen vaak baspartijen in het orkest, maar kunnen ook prima melodieën blazen! Meestal speel je zittend en dan rust de onderkant van je tuba op je stoel of je been. Als je staand speelt heb je een tuigje nodig net zoals bijvoorbeeld bij de saxofoon.



bij elkaar: