♫ elektrisch en elektronisch

We spreken van elektronische instrumenten als de klank met elektronische apparatuur wordt gemaakt. Dit gebeurt bijvoorbeeld in een keyboard. Elektrische instrumenten zijn instrumenten die elektriciteit gebruiken om de klank te versterken of te veranderen. Elektrische instrumenten kunnen dus ook snaar, blaas, of slaginstrument zijn. Denk hierbij aan de elektrische gitaar, -saxofoon of -drum.
Voor het gemak zetten we hier alle instrumenten waar je een stopcontact voor nodig hebt dwars door elkaar

Het keyboard
Dit is een elektronisch toetseninstrument. Je kunt er net zo op spelen als op een piano of orgel, maar je kunt ook automatisch melodieën die je met je rechterhand speelt laten begeleiden. Dit regel je dan met je linkerhand. Er zitten veel knoppen op, waarmee je hem allerlei verschillende klanken kunt laten maken. In je eentje kun je dan het geluid van een popband maken, maar het instrument leent zich ook goed voor samenspel. Je kunt het in een speciale tas overal mee naar toenemen.




De elektrische gitaar

De elektrische gitaar heeft geen klankkast nodig zoals de klassieke gitaar, omdat het geluid door een elektrische geluidsversterker wordt versterkt. Hij is dan ook platter. In een band zijn vaak twee elektrisch gitaristen: één die de akkoorden speelt en één die melodieën speelt. Deze gitaar wordt voornamelijk in popmuziek en jazz gebruikt. In de video hiernaast zie je één van de meest behendige en beroemdste bespelers van dit moment: Steve Vai.




elektrische viool

Als je het filmpje hierboven helemaal uitkijkt zie je ook nog iemand op een elektrische viool spelen. Hieronder zie je Mark Wood op dit instrument. In het begin gebruikt hij alleen wat echo- en galmeffecten op een gewone vioolklank. Later laat hij de klank zo vervormen dat je het verschil met een elektrische gitaar bijna niet meer kunt horen:




De basgitaar

Op het eerste gezicht lijkt de basgitaar veel op de gewone elektrische. Maar als je goed kijkt zie je dat hij maar vier snaren heeft. Deze snaren zijn een stuk dikker dan die van de elektrische gitaar. Ze klinken dan ook veel lager. Net als de contrabas komt een basgitaar pas echt tot zijn recht in een bandje. Hij speelt onmisbare begeleidingsnoten en maar af en toe een melodie. Samen met de drummer zorgt hij voor het goede tempo en ritme. Je kunt een basgitaar heel verschillend laten klinken. Dit doe je door steeds op een andere manier te tokkelen.





(wordt vervolgd)